25η Μαρτίου: αργία, yeah! -Μαλακία, πέφτει ΚΥΡΙΑΚΗ.

*Έκτακτη είδηση: -40% οι τιμές για τα αγελαδινά γιαούρτια (με χαμηλά λιπαρά) και τα αυγά. Ανά καταστήματα ενδέχεται να υπάρξουν εκπτώσεις και σε άλλα γαλακτοκομικά και άλλου τύπου προϊόντα - ζαρζαβατικά τύπου ντομάτες με ενσωματωμένη λεπίδα-. Εκτάκτως μέχρι την Κυριακή 25 του μήνα.

Από τις παπαρολογίες των τσιρκουλάδικων (βλ. ορισμένα δελτία ειδήσεων) ως τις κρυάδες των σατυρικών εκπομπών, το θέμα είναι πολυπαιγμένο και... πολυφορεμένο. Πλάνα αρχείου από προηγούμενες παρελάσεις με μαθητές να μουτζώνουν -ή να χαιρετούν με ανοιχτές παλάμες· είναι θέμα οπτικής- τους επισήμους στις εξέδρες, από γιαουρτωμένα πρόσωπα πολιτικών -και του Νταλάρα, έτσι, για την τηλεθέαση-, από στρατιές με στρουμφάκια, από το κίνημα των Αγανακτισμένων, ακόμη και από πορείες. Μία γενικότερη καταστροφολογία ("μείνετε σπίτι, χτίστε πόρτες και παράθυρα, επίκειται εμφύλιος") αφ' ενός και αφ' ετέρου μία ατελείωτη γκρίνια για την όλη προπαγάνδα.
Προπαγάνδα, δε διαφωνώ· με μια κάποια δόση αλήθειας, ωστόσο.

Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι είμαι κατά των παρελάσεων -και γίνομαι ακόμη περισσότερο αρνητική όταν θυμάμαι εκείνα τα απαίσια κεραμιδο-πορτοκαλιά φούτερ και τα εξ' ίσου απαίσια, κεραμιδο-πορτοκαλιά κι αυτά, καλσόν που μας είχαν υποχρεώσει να φορέσουμε σε κάποια παρέλαση στο δημοτικό· κι εγώ, πέρα από "στρατιωτάκι" και πρόβατο, ένιωθα και τέρμα ηλίθια με αυτή την μαλακία πάνω μου. Μιλάμε για άσχημα ρεζίλια-. Αλλά και άσχετα με τα τραύματα που κουβαλάω από τα παιδικά μου χρόνια, θεωρώ τον όλο θεσμό ναζιστικό κατάλοιπο. Όχι, δεν προσπαθείς να αποδώσεις τιμές· προσπαθείς να χαλιναγωγήσεις και να υποβαθμίσεις το άτομο. Ομοιομορφία στην εμφάνιση (πίσω οι κοντοί, οι ψηλοί μπροστά), ίδια -κεραμιδο-πορτοκαλιά- ρούχα, ίδια βήματα, συγχρονισμένη κίνηση. -Και αυτό είναι το σημείο που θυμάμαι αυτό το βίντεο, κυρίως 1:38-2:10.
Αλλά μπορώ να σεβαστώ την άποψη όσων είναι αντίθετοι. Για κάποιους, οι παρελάσεις είναι ένας φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν, σε όσους σκοτώθηκαν, σε όσους προσπάθησαν, και όσο κι αν δεν το καταλαβαίνω, το δέχομαι. Αν και, ειλικρινά αμφιβάλλω κατά πόσο, όλοι εκείνοι που τάσσονται υπέρ των εθνικών εορτών και τις υπερασπίζονται με υπέρμετρο πάθος, είναι συνειδητά υπέρ. Και έχω λόγους να αμφιβάλλω· γιατί, ας πούμε, όσες φορές έχει τύχει να εμπλακώ σε παρόμοια συζήτηση, ήταν με ανιστόρητους παπαρολόγους, που πέρα από τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα και τον Μουσολίνι, δεν γνώριζαν και πολλά από ελληνική επανάσταση, ελληνική ιστορία, και θα προτιμήσω να μην επεκταθώ καν στις σχέσεις τους με τη δημοκρατία ("τα κωλόπαιδα του Πολυτεχνείου. Α, ρε Παπαδόπουλε, μεγάλε!"). Αλλά ,τέλος πάντων, ίσως εγώ να έπεσα σε μαλάκες· οπότε, όπως είπα, σέβομαι πως για κάποιους οι παρελάσεις σημαίνουν κάτι -έστω κι αν αυτό, ενδόμυχα, είναι το σχολικό τους σύνδρομο του yeah!-είναι-αργία-.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι την Κυριακή, σκέφτομαι σοβαρά να ξεθάψω από την ντουλάπα μου το εφιαλτικό κεραμιδο-πορτοκαλί φούτερ και παρέα να κατέβουμε μία βόλτα προς την παρέλαση.
Λες και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, θα μου πεις· τι, πάντα, γίνεται.
Μαθητές θα μουτζουσώσουν· και την αποβολή τους από τα σχολεία θα απαιτεί την επομένη, πουρνό-πουρνό, το Υπουργείο. Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι και δήμαρχοι, περιφερειάρχες και βουλευτές θα ωρύονται για τη θρασύδειλη νεολαία και τους ανίκανους να διδάξουν σεβασμό και αρχές δασκάλους.
Άνεργοι -μερικοί εκ των 20%-, συνταξιούχοι -μερικοί εξ αυτών που έζησαν Ιταλο-γερμανική κατοχή, εμφύλιο, δικτατορία· μιας και γίνεται αναφορά στην ιστορία του τόπου και στους ήρωές της-, εργαζόμενοι με κατακρεουργημένους μισθούς, θα στηθούν με πανό απέναντι από τις εξέδρες των "επισήμων". Εκείνοι δε, θα χαίρονται και θα πιστεύουν πως έχει συγκεντρωθεί το πλήθος να τους καμαρώσει και να τους σφίξει το χέρι, ενώ δε θα αργήσουν να φανούν και τα πιτσιρίκια με τις ανθοδέσμες αγκαλιά.
Ίσως πεταχτεί και κάποιο άδειο μπουκαλάκι του νερού προς τις στρατιές των ΜΑΤ και τότε θα αρχίσει το party... "Κουκουλοφόροι κάνουν, αυτή τη στιγμή, βίαιες επιθέσεις, αμαυρώνοντας την εθνική επέτειο και τρομοκρατώντας τον αθώο πολίτη".
Αλλά κι αν δεν κάτσει αυτό, ίσως στείλουν σήμα να κατέβουν μερικοί "γνωστοί-άγνωστοι"... και όλα καλά. Τον τίτλο, πάντως, για το δελτίο των οκτώ είναι ήδη έτοιμο· και κάνει και καλά νούμερα, όπως λένε.

Και τι γίνεται με την αγανάκτηση του κόσμου; Δεν ξέρω.
Διότι και οι μαθητές δίκιο έχουν. Και οι άνεργοι έχουν δίκιο. Και οι συνταξιούχοι. Και οι χαμηλόμισθοι. Κι ας λένε ότι οι πράξεις βίας δεν φέρνουν λύσεις. 
Ισχύει. Δεν φέρνουν λύσεις. Μα και τι φέρνει λύσεις; Κανείς δε λέει. Μονάχα για μνημόνια, μέτρα και εκλογές μιλάνε όλοι τους. 
Για ζωή δε μιλάει κανείς.
Μ.


ΥΓ1. To "*": άστοχο χιουμοράκι -που όσο το διαβάζω φαίνεται ακόμη πιο ηλίθιο- για να σπάσει ο πάγος, γιατί είναι ακόμη αρχές. Συγχωρέστε με.

ΥΓ2.  Το βίντεο του Μουζουράκη το έβαλα, έτσι, για να ανάψουν λίγο τα αίματα. Αλλά έχει αρχίσει να σκουριάζει και να αραχνιάζει, οπότε μη μπείτε στον κόπο να το σχολιάσετε.
ΥΓ3. Επίσης, μη μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τα σχόλια στο youtube, ειδικά αν δεν διαθέτετε άπλετο χρόνο, γιατί δεν είστε άνεργος ή φοιτητής.
ΥΓ4. Αγαπάω τον Μουζουράκη -όχι ότι σας νοιάζει, αλλά μιας και τον ανέφερα. Και όχι! Όχι, δεν του έχω αδυναμία επειδή τον είδα πρόσφατα live και γαμωπορώθηκα με τον drummer  του -που, by the way, αν τύχει και το διαβάσει αυτό κάποτε, ας αφήσει σε σχόλιο τον αριθμό του. #λυσσάρα 
Αστειεύομαι. :Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου