I know what you did this summer!

Τι συνέβη το καλοκαίρι του 2012;
(a.k.a Ώι, ώι, ώι!)

Αυτό το post διαβάζεται καλύτερα αν ακούς αυτό:
Τρεις μήνες. Τρεις μήνες καλοκαίρι. Για άλλους, σώμα και μυαλό ξεκουράζονταν. Για άλλους, δούλευαν. Και για μερικούς από εμάς, υπολειτουργούσαν. 
Ένα είναι σίγουρο, η κοινωνία δεν κοιμήθηκε φέτος το καλοκαίρι· δεν ξεκουράστηκε· δεν έκανε μπάνια, δεν ήπιε ποτά, δεν έκανε σεξ.

Εμένα, το καλοκαίρι με βρήκε μέσα σε μια γκρίζα αίθουσα, να ιδροκοπώ σκυμμένη πάνω από θέματα λατινικών και να μετρώ αντίστροφα τα λεπτά ως την επίσημη λήξη των Πανελλαδικών. Την κοινωνία, την Ελλαδίτσα μας, όλους εμάς συλλογικά, το καλοκαίρι μας βρήκε με τρομερές ελλείψεις σε φάρμακα, με ταραχές και φασαρίες, με αγωνία για τους καρκινοπαθείς.
Και εξ' ίσου "όμορφα" συνεχίστηκε. Όχι για μένα. Για την κοινωνία, την Ελλαδίτσα μας, για όλους εμάς συλλογικά. 
Ένα έγκλημα στην Παιανία, κατά τις αρχές τις αυτοδικίας, φαίνεται να δίχασε την κοινή γνώμη. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ του "δράστη" που σκότωσε τον αλλοδαπό διαρρήκτη του, άλλοι κατά.
Την κοινή γνώμη την ξανα-δίχασε, μερικές μέρες αργότερα και λιγάκι διαφορετικά ετούτη τη φορά, κι ένας τηλεοπτικός καβγάς, ένας on air τραμπουκισμός στα πλατό του ant1. Ένας καβγάς μεταξύ Κασιδιάρη και Κανέλλη, μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, μεταξύ δεξιών και αριστερών. Ή για να είμαι περισσότερο ακριβής, ένας καβγάς μεταξύ αμοιβάδας και εγκεφαλικών κυττάρων.
Για καιρό, όμως, το επί μονίμου βάσεως θέμα σε συζητήσεις δεν ήταν ούτε η Παιανία, ούτε τα χαστούκια, ήταν οι εκλογές. Η επόμενη μέρα. Η προηγούμενη μέρα. Το ευρώ. Η δραχμή. Η Ευρώπη. Ο Τσίπρας. Η κωλοτούμπα. Οι ξένοι. Εμείς οι "άλλοι". Οι εκλογές! Βλέπεις, κάναμε τις παιδικές τον Μάιο κι ένα μήνα αργότερα είπαμε να κάνουμε και τις ενήλικες. Κάναμε την τζενεράλε, ας κάνουμε και την πρεμιέρα. Και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, σου λέει, που δεν έφθανε ένας, θέλανε να μοιραστούν τη δόξα τρεις. Και όχι δύο, όχι τρεις, αλλά χίλιοι δεκατρείς καταλήξαμε σαν ήρθε να ώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση· εκείνο το μικρό και ευέλικτο σχήμα με τους δεκαεπτά υπουργούς, τους επτά αναπληρωτές υπουργούς, τους δεκατέσσερις υφυπουργούς...και τους εξήντα δυο μαστόρους.
Και αν νομίζετε πως το να βρεθεί πρωθυπουργός ήταν η μοναδική επιτυχία της χώρας κάνετε λάθος. Κάπου στα τέλη του Ιούνη, είχαμε το Euro. (Πάνω σε αυτό μη με ρωτήσετε πολλά, δεν ξέρω.) Μέσα σ' άκρες, οι ένδεκα "δικοί μας" παίκτες νίκησαν τους άλλους ένδεκα παίκτες, τους Ρώσους, τους κακούς, αφού κατόρθωσαν να τους κλέψουν ένα κομμάτι ασπρό-μαύρο δέρμα σε σχήμα μπάλας, τρέχοντας πάνω και κάτω σε μια μεγάλη έκταση καλυμμένη με χορτάρι. Μεγάλη επιτυχία, σου λέει! Φωνάξαμε. Πανηγυρίσαμε. Βγήκαμε στους δρόμους και προσκυνήσαμε. 
Σειρά τώρα, είχαν οι Γερμανοί. Οι φίλοι μας. Αν τους κερδίζαμε, λέει, θα μπορούσαμε να σταθούμε μπροστά τους, να τους κοιτάξουμε άγρια στα μάτια και να τους φωνάξουμε με όλο μας το πάθος "έτσι γαμάνε αυτοί που σας χρωστάνε". Μα χάσαμε. Κι εκείνο το βράδυ, όλοι οι Έλληνες πατριώτες έπρεπε να βρουν κάπου αλλού να εκτονώσουν τις κάβ... ορμές τους.

Και κάπως έτσι, μέσα σε αναταραχές και εξελίξεις, έφθασε ο Ιούλιος.
Και η πρώτη βόμβα έσκασε (στο προαύλιο του Πατριαρχείου): το σωματίδιο "Θεός" υπάρχει. Μας ήρθαν τα μαντάτα απευθείας από το Cern, όπου, λέει, ανακάλυψαν κάτι για το μποζόνιο του Χιγκς, που για να είμαι ειλικρινής, δεν τα πολύ-κατάλαβα, καθ' ότι του θεωρητικού, αλλά αποδεικνύει, εν μέρει, ότι δεν υπάρχει Θεός.
Και οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς λίγο αργότερα έγινε ευρέως γνωστό ότι στο προαύλιο του Κορυδαλλού κατασκευάζεται πισίνα. Και μπάρμπεκιου. Και νεροτσουλήθρες. Και ελικοδρόμιο, πλάι στο roof garden. Και, εν τέλει, οι φυλακές θα μετονομαστούν σε "Koridallos Palace".
Και μέσα σε όλα αυτά τα κωμικοτραγικά, να 'σου η κοινή γνώμη να συνταράσσεται για μία ακόμη φορά αυτό το καλοκαίρι. Άγριος βιασμός στην Πάρο. "Δεκαεννιάχρονος μετανάστης, σαν άλλος δράκος του Σεϊχ-Σου", όπως θα γίνει γνωστό λίγο καιρό αργότερα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ξυλοκόπησε άγρια μία δεκαπεντάχρονη, χτυπώντας τη πάνω σε βράχια, τη βίασε και την εγκατέλειψε αναίσθητη.
Η κτηνωδία και η φρικαλεότητα, όμως, ήρθε να επισκιαστεί από την αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου και το ρατσιστικό σχόλιό της για τον όγκο των μεταναστών στη χώρα μας -που ως αποτέλεσμα είχε τον αποκλεισμό της από τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά, φυσικά, και από τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την τελετή έναρξής τους, στας Αγγλίας. -Πάνω σε αυτό, τα σχόλιά μου είναι κάπως περιορισμένα, καθώς εκείνες τις μέρες ήμουν διακοπές (σε χαζοκοσμοπολίτικο νησί, με επτά γράμματα) και δεν είδα πολλά, πέραν της βασιλίσσης να πέφτει από τα ουράνια, και των τραμαυτιοφορέων με τους ορούς.-

Κι ενώ, λοιπόν, στην μακρινή και υγρή Αγγλία εκτυλίσσονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ, στην καυτή Ελλάδα (είχε πλέον μπει, για τα καλά, ο Αύγουστος), αναβιώναμε, για ακόμη μία φορά, το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο" και αποδεικνύαμε εμπράκτως ότι άξια υποστηρίζουμε πως είμαστε γνήσιοι απόγονοι εκείνων που συνέλαβαν ιδέες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η... φιλοξενία. Η επιχείρηση "ξένιος Ζεύς" είχε ήδη μπει σε εφαρμογή και ο τόπος είχε ήδη αρχίσει να... ξεβρομίζει από κάθε λογής ανθρώπινο σκουπίδι, όταν οι πρώτες φωτογραφίες κατέφθασαν από κάπου μακριά... για να επιβεβαιώσουν τη σπουδαιότητα του πολιτισμού μας! Το ρομπότ Curiosity (made in NASA) ταξίδεψε ως τον Άρη, προσπαθώντας να ανακαλύψει ίχνη... ζωής.
Πίσω στα δικά, όμως. Η επιχείρηση του "ξένιου ΔΙ.ΑΣ" δεν έκλεισε το καλοκαίρι. Μία αιματηρή ληστεία τράπεζας στην Πάρο, με θύμα έναν ταξιτζή, ήρθε να επισφραγίσει τη φετινή "καταστροφή" του νησιού. Μέρες αργότερα, ο δράστης συνελήφθη και κατά πώς δείχνουν τα δελτία των οκτώ, ο φερόμενος είναι θεολόγος, τρομοκράτης και άμεσα συσχετιζόμενος με τους "Πυρήνες της φωτιάς". (Μονάχα μη με ρωτήσετε γιατί. "Έτσι λένε.")
Τις ίδιες μέρες, λίγο μετά τα γλέντια του δεκαπενταύγουστου, αναταραχή υπήρξε και στην Ύδρα. Χωρίς φονικό, βέβαια. Οι κάτοικοι της Ύδρας από τη μιά, τα ΜΑΤ και το ΣΔΟΕ από την άλλη. Τελικά το ματς πήρε παράταση και πήγαμε στα πέναλτι.
Επειδή, όμως, Αύγουστος χωρίς να καψαλιστεί λιγάκι, ένα τουλάχιστον, δάσος, δεν είναι Αύγουστος Ελληνικός, είχαμε και αρκετές πυρκαγιές.(Δόξα σοι!) Πυρκαγιά στη Χίο, την Αττική, τη Μεσσηνία, την Κρήτη κι έτσι ένα πλήθος νέων οικοπέδων θα είναι διαθέσιμα στην αγορά σε μερικούς μήνες -κάντε τα κουμάντα σας, διότι έχουμε και κρίση!


Και κάπως έτσι, φθάσαμε, εγώ κι εσείς, εμείς όλοι, στο φθινόπωρο.
Είναι βράδυ Παρασκευής. Ξημερώνει Σεπτέμβρης, ξημερώνει χειμώνας. Η πανσέληνος φωτίζει τις δεκάδες αναμνήσεις του φετινού καλοκαιριού· μου κάνει παρέα καθώς χαζεύω τις φωτογραφίες που τράβηξα, τις φωτογραφίες που έφτιαξα. Άλλες φωτεινές, ίσως θαμπές από τον ήλιο και το χρώμα. Άλλες πιο σκοτεινές, θολές. Μα γέμισα δυο βαλίτσες με τις φωτογραφίες μου φέτος. Φωτογραφίες απ' όλον τον κόσμο, κι ας μην ταξίδεψα στ' αλήθεια τόσο πολύ. Φωτογραφίες από ανθρώπους που γνώρισα, και από άλλους που νόμιζα πως γνώριζα από καιρό. Φωτογραφίες από ανθρώπους που θα κουβαλώ πάντα μέσα μου, που ίσως να μην ξαναδώ, ίσως να μην ακούσω ξανά τη φωνή τους ή να μη μάθω νέα τους.Φωτογραφίες από ανθρώπους που μου χάρισαν τις στιγμές τους. Και θα τις έχω για πάντα μαζί μου. Τους το υπόσχομαι.
Καλό φθινόπωρο. Καλό ξημέρωμα! 
Μ.

16 σχόλια:

  1. Σε αρκετά συμφωνώ σε άλλα όχι!Ας πούμε ότι το μποζόνιο Χίγκς αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει Θεός!Αγαπητό μου Νευρόσπαστο,που επιτέλους έγραψεεεες γιατί μας είχες λείψει,αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα!Κάποιοι απλοποιησαν το θέμα και το ονόμασαν σωματίδιο του Θεού,το σωματίδιο είναι το μποζόνιο του Χιγκς και όχι του Θεού.Πασχίζεις να αποδείξεις την ανυπαρξία του Θεού και επειδή ακριβώς το πασχίζεις με νύχια και με δόντια παραβλέπεις το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεις να το κάνεις.Εϊναι όπως το έλεγε ένας αρχαίος φιλοσοφος,πως δεν μπορώ να αποδείξω ούτε την ύπαρξη των θεικών όντων ούτε να την απορρίψω γιατί ΔΕΝ μπορώ να τα μελετήσω!Σκέψου να πρέπει να μελετήσεις κάτι που θεωρητικά είναι ανώτερο σου,ένα ατελές όν να αποδείξει την ύπαρξη του τέλειου.Σκέψου ακόμα πως ως ατελες ον που είσαι δεν μπορείς να έχεις την ιδέα του τέλειου αν δεν την έχει κάποιος άλλος ανώτερος από σένα!Προς τι όλη αυτή η λογοδιάρροια;;Όχι για να σου δείξω κάτι που μου είναι αδύνατο να σου αποδείξω αν δε το πιστέψεις,αλλά να μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα!!:)

    Σε χαιρετώ!!:)
    Καλωσήρθες πίσω!:)

    ΥΓ:Που πέρασες καλεεε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρω και πιο πάνω, ότι οι γνώσεις μου πάνω στο θέμα είναι αρκετά περιορισμένες. Δεν είναι ακριβώς μέσα στα ενδιαφέροντά μου και χίλιες φορές να καθίσω να μάθω Ιαπωνικά, παρά φυσική.
      Όσον αφορά, τώρα, την ύπαρξη ή μη Θεού, ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά θύμησέ μου να την κάνουμε κάποια στιγμή πιο "ολοκληρωμένα".
      Λες, πως δεν μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη του Θεού, ή τη μη υπαρξή του, καθώς δεν είναι δυνατόν να συλάβουμε μία ανώτερη ιδέα, σωστά; Για να φθάσουμε, όμως στο συμπέρασμα πως ένα "πράγμα" είναι αώτερο από ένα άλλο, πρέπει προηγουμένως να έχουμε συγκρίνει δύο "πράγματα" όμοια.

      Περί της απουσίας μου... Έλειπα σε διακοπές γλυκέ μου Ρασκό. Επανήλθα, όμως, δριμύτερη... και φοιτήτρια πλέον. :Ρ (ΦΠΨ πέρασα, εκεί που ήθελα!)
      Ελπίζω να είχες ένα γαμάτο καλοκαίρι! Φιλί!

      Διαγραφή
    2. Καλά μην νομίζεις και μένα οι γνώσεις μου έιναι αρκετά γενικές αλλά το ψιλοπαρακολουθώ το πράγμα!:)

      Όποτε θες!:)

      Για δύο πράγματα του υλικού κόσμου ισχύει αυτό!Ο Θεός εφόσον είναι τέλειος,γιατί αλλιώς δεν θα ήταν Θεός-δε θα χε νόημα-,υπερέχει έναντι του ανθρώπου που είναι ον ατελές και εφόσον εκ των πραγμάτων είναι ον ατελές είναι κτίσμα και δημιουργημα του Τέλειου Θεού και για αυτό ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του την ιδέα της τελειότητας που προέρχεται από το Θεό!:)

      Διαγραφή
    3. Ολοφάνερες οι επιρροές σου από τη φιλοσοφία, σωστά; Εγώ, όμως, προτιμώ να "εξετάζω" τα πράγματα λιγάκι πιο ορθολογιστικά.
      Μολονότι, λοιπόν, δεν απορρίπτω το ενδεχόμενο να υπάρχει Θεός -ως δύναμη και όχι δημιουργός-, σίγουρα δεν πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι δημιούργημά του. Η επιστήμη έχει προχωρήσει, είναι αποδεδειγμένο πως δεν είμαστε πλασμένοι από χώμα και πνέυμα, κατ' εικόνα και ομοίωσιν, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάπου κωδικοποιημένη στο DNA μας η αναζήτηση της τελειότητας και η ένωση με τον Θεό.

      Διαγραφή
    4. Και όχι μόνο!!:Ρ
      Αυτό που σου λέω είναι ορθολογιστικό!!:Ρ
      Εϊμαι ορθολογιστής μέχρι αηδίας,έχουν να στο υπογράψουν δεκάδες άτομα!!:)

      Αυτά είναι σύμβολα αγαπητή μου,ενώ η επιστήμη πάντα κάτι θα έχει να ανακαλύψει!!Τα όρια του ανθρώπου είναι συγκεκριμένα και πέρα από αυτά δε μπορούμε να πάμε,άρα ούτε και η επιστήμη!Θα είναι η αυτοκαταστροφή μας τότε!:)

      Διαγραφή
    5. Χμ. Πεντέμιση χιλιάδες χρόνια πριν, "τα όρια του ανθρώπου" ήταν το καλύβι του και η φωτιά από την τσακμακόπετρα. Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, "τα όρια του ανθρώπου" ήταν η κατασκευή πυραμίδων. Οκτακόσια χρόνια πριν, ήταν η ανακάλυψη της Αμερικής και της τυπογραφίας. Εκατό χρόνια πριν, η ανακάλυψη του τηλεφώνου και πενήντα χρόνια πριν ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.
      Πώς είσαι τόσο σίγουρος ποια είναι τα "όρια του ανθρώπου", συνεπώς και της επιστήμης;

      Διαγραφή
    6. Διότι μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση η επιστήμη υπηρετούσε την κοινωνία,τώρα είναι αυτοσκοπός,υπηρετεί τη ματαιοδοξία της!Και επιπλέον μη ξεχνάς πως ότι έχει αρχή έχει και τέλος,όλα είναι πεπερασμένα,όλα ολοκληρώνωνται καποτε!Η επιστήμη και ο άνθρωπος είναι ένα απόλυτο τίποτα μπρος στην απεραντοσύνη του σύμπαντος!Κλεισμένοι σε έναν μικρό πλανήτη νομίζουμε ότι είμαστε τεράστιοι αλλά στη πραγματικότητα είμαστε σκουπίδια,ασήμαντες κουκίδες!Δε μπορούν ούτε να ελέγξουμε τη φύση ούτε να τη καταστρέψουμε!απόδειξη το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα!Μπορούμε μονο να τη χρησιμοποιησουμε και εκεί πρέπει να στοχεύει η επιστήμη και όχι στην αυτοικανοποιηση της ότι προοδεψε!Η πίστη στη συνεχή προοδο είναι παγίδα για τις κοινωνίες,ένα συλλογικό ψέμα της νεωτερικότητας!Ότι ξεφεύγει από τα ηθικά του όρια προκαλεί την ύβρι και καλεί τη νέμεση!:)

      Διαγραφή
    7. Η πίστη στη συνεχή πρόοδο ήταν η κινητήρια δύναμη του ανθρώπου από "κτίσεως κόσμου".
      Σίγουρα οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι πεπερασμένες, αυτό όμως δε σημαίνει πως ότι βρίσκεται πέρα από αυτές είναι, απαραίτητα, "Θεός".

      Διαγραφή
    8. Η ικανοποίηση των αναγκων και η μεταφυσική ανησυχία ήταν οι κινητήριες δυνάμεις στην ιστορία!Η πίστη στη προοδο είναι εφεύρημα του ανθρώπου της βιομηχανικής κοινωνίας για να καλύψει τη τεράστια αδικία και ανισορροπία του βιομηχανο-καπιταλιστικού συστήματος!

      Αν δεν υπάρχει Θεός εκεί γιατί υπάρχει αυτό το υπόλοιπο εκεί έξω;;Αφού στη φύση δεν υπάρχουν κενά,και η ίδια τα απεχθάνεται!

      Διαγραφή
  2. Καλώς την! Μας έλειψες μωρέ! :)
    Ήταν λίγο θλιβερή η ανάρτηση... Αλλά αληθινή δυστυχώς! Κάποια δεν τα είχα αντιληφθεί καν, αποφάσισα να είμαι στον κόσμο μου αυτό το καλοκαίρι, να βρω λιγάκι τον εαυτό μου! Και νομίζω κάτι κατάφερα, οπότε δεν το μετανιώνω!
    Ελπίζω να ξεκουράστηκες και να επέστρεψες γεμάτη ενέργεια!
    Ηλιόλουστα φιλιά από μένα, γιατί όχι, το καλοκαίρι δεν έφυγε ακόμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου λείψετε, αλλά επανήλθα δριμύτερη, με άπλετη ενέργεια! Χοχο.
      Καλά έκανες. Μερική απόσταση από την πραγματικότητα, μία εσωτερική αναζήτηση, μία προσέγγιση του βαθύτερουεαυτού μας έιναι σε όλους απαραίτητη κάποτε-κάποτε. Ελπίζω και για σένα να είχε αποτέλεσμα!
      Ανταποδίδω τα φιλιά, αλλά βροχερά και συννεφιασμένα -γιατί ως κατ' εξοχήν καταθλιπτικό άτομο, λατρεύω το φθινόπωρο.
      Εις το επανιδείν, σύντομα!

      Διαγραφή
  3. έκανα μια ανασκόπηση του καλοκαιριού που πέρασε μέσα απο την ανάρτηση σου :P :)
    πολύ ενδιαφέρον :)
    έμαθα και για το μποζόνιο που ποτέ δεν είχα καταλάβει! ^
    χαχα

    καλως ήρθες στο φοιτητόκοσμο λοιπόν :D
    και καλό φθινόπωροοο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό Φθινόπωρο και καλό Χειμώνα να 'χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή