Shame on you, Christmas spirit!

Και δηλαδή τι;

Αυτό το post διαβάζετε καλύτερα αν ακούς αυτό: 
Θυμάστε τότε, παλιά, που τα μπαλκόνια των σπιτιών γέμιζαν ασημένια φωτάκια; Που στους εμπορικούς δρόμους ακούγονταν χαρούμενα τραγούδια από τα μεγάφωνα των πολυκαταστημάτων; Που οι πόλεις ξεχείλιζαν από Άγιους Βασίληδες, από ξωτικά και από φάτνες; Που τις μύτες μας γαργαλούσαν μυρωδιές από δεκάδες γλυκά; Που τα παιδάκια ξεχύνονταν στις γειτονιές με κατακόκκινες από το κρύο μύτες και με φάλτσες φωνές για να μας ξυπνήσουν λίγο μετά το ξημέρωμα, τραγουδώντας κάλαντα; 
Θυμάστε τότε, παλιά, που γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα; 

Μια ματιά από το παράθυρό, αρκεί για να μου θυμίσει ότι φέτος τα Χριστούγεννα δεν ήρθαν. Και κατά πώς φαίνεται ούτε ο νέος χρόνος θα έρθει. Και δεν πρόκειται για κάποιο επικό "τέλος του κόσμου", παρμένο κατευθείαν από το συρτάρι ενός χολιγουντιανού σκηνοθέτη. Ούτε και για μία φοβερή και τρομερή θεωρία συνωμοσίας. 
Τα Χριστούγεννα δεν ήρθαν γιατί τα μοναδικά φωτάκια που λάμπουν στη γειτονιά είναι τα δικά μου. Γιατί το Feliz Navidad το άκουσα μονάχα από τα ηχεία του υπολογιστή μου. Γιατί ο Ρούντολφ δεν στολίζει καμία πλατεία, παρά έμεινε αραχνιασμένος σε κάποιο πατάρι και γιατί κανένα πιτσιρίκι δεν με ξύπνησε στις 7 το πρωί της παραμονής για να μου πει τα κάλαντα. 
Γιατί "έχουμε κρίση." Και γιατί "οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είμαστε για τέτοια".
Γιατί η κρίση ήταν η τέλεια αφορμή να έλθει στο προσκήνιο η μίζερή μας φύση και γιατί όλο αυτό το διάστημα συνηθίσαμε να αισθανόμαστε ενοχικά για κάθε μικρούτσικη στιγμή χαράς, για κάθε γέλιο που μας ξεφεύγει, για κάθε ευτυχισμένη ματιά που μας κάνει να λάμπουμε, για κάθε τι καλό και όμορφο.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, ναι. Οι περισσότεροι από εμάς ζορίζονται και σκέφτονται ακόμη και το τελευταίο ευρώ. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς, παρ' όλη την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο καθ' ένας μπορεί να στολίσει το σπίτι του με μία σειρά φωτάκια. Λίγο φως σε κάθε σπίτι αρκεί για να γεμίσει η γειτονιά, η πόλη, η καρδιά μας χρώμα και ζεστασιά. Ο καθ' ένας μπορεί να χαρίσει μερικές ευτυχισμένες στιγμές στους δικούς του ανθρώπους. Μερικές ευτυχισμένες στιγμές είναι υπεραρκετές και, κάποτε, πολύ πιο σπουδαίες από εκατοντάδες σακούλες ξέχειλες από πανάκριβα δώρα τυλιγμένα σε γυαλιστερό χαρτί. Καθ' ένας μπορεί να χαμογελά όταν κυκλοφορεί στους δρόμους και να σκορπίζει μερικά "χρόνια πολλά" χωρίς τσιγκουνιά.
Καθ' ένας μπορεί να πιστεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι ο χοντρούλης κύριος που ντύνεται στα κόκκινα, ο χοντρούλης κύριος με την καλοσυνάτη φάτσα και τα ζουμπουρλούδικα μάγουλα υπάρχει. Δεν είναι ψέμα, δεν είναι καρτούν ή επινόηση της coca-cola. Υπάρχει!
Και ίσως φέτος να μην κατέβει φορτωμένος δώρα από την καμινάδα, γιατί το πετρέλαιο ακρίβυνε και το τζάκι θα μείνει όλη τη νύχτα αναμμένο για να ζεσταθεί το σπίτι, αλλά θα σταθεί κάπου ψηλά και θα σκορπίσει χρυσόσκονη. Μόνο αυτό. Χρυσόσκονη παντού!

Ειδάλλως, ας κλειστούμε στο σπίτι. Ας κλειδώσουμε πόρτες και παράθυρα και ας αγκαλιαστούμε περιμένοντας καρτερικά το τέλος μας. Έτσι. Δίχως χαρά, δίχως ευτυχισμένες ματιές και στιγμές, δίχως λίγη μαγεία. Έτσι, γιατί "έχουμε κρίση"· γιατί "οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είμαστε για τέτοια..." Ας το πάρουμε απόφαση ότι τα λεφτά μπορούν να μας ορίσουν εξ' ολοκλήρου, ας κατηγορήσουμε το "πνεύμα των Χριστουγέννων" για όλα τα κακά που μας έτυχαν φέτος και ας μείνουμε να τραγουδάμε το Last Christmas σαν "κάθε πέρσι και καλύτερα". Ας νιώσουμε ενοχές για το χαμόγελο που μπορούμε ακόμη να έχουμε και ας υποκύψουμε στη μιζέρια και στην καρμιριά που σαν υγρασία έχει αρχίσει να απλώνεται μέσα μας και να σαπίζει τα κορμιά μας.

Καλές μη-γιορτές.
Μ.

12 σχόλια:

  1. Καλές μη γιορτές και σε σένα Νευρόσπαστο μας!:)

    Μας είχες λείψει!:)

    Ελπίζω να ναι όλα καλά!

    Σε χαιρετώ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μου έχετε λείψει! Ετοιμάζω δυναμικό καμ-μπακ!
    Φιλιά μικρέ μου Ρασκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμένουμε,αναμένουμε!:)

      Χαιρετώ μικρή!!!
      (Όπως και να το κάνουμε είμεθα μεγαλύτεροι!!Χεχε!:Ρ)

      Διαγραφή
  3. Εγώ σου ευχομαι καλές γιορτές!! Άναψε εσύ τα λαμπάκια έτσι ώστε να φωτίσει όλη η γειτονιά! Βάλε δυνατά το Feliz Navidad στα ηχεία έτσι ώστε να το ακούσουν και οι περαστικοί!

    Μίζεροι άνθρωποι υπήρχαν πάντα απλά τώρα απενοχοποιήθηκε η μιζέρια... Είναι το νέο glamorous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απενοχοποιήθηκε η μιζέρια και ενοχοποιήθηκαν τα χαμόγελα.
      Μα τους χίλιους ταράνδους, νομίζω πως η μαυρίλα έχει ποτίσει τόσο βαθιά τα μυαλά των ανθρώπων φέτος ώστε σε λίγο θα αισθάνομαι εγώ "παρανοϊκή"!

      Διαγραφή
  4. να ψήσεις κουλουράκια και μελομακάρονα, να δεις πότε θα έρθουν :)
    καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μ. και η κουζίνα είναι πολύ κακός συνδιασμός! θα ψάξω για εναλλακτικές μεθόδους. :Ρ
      Καλησπέρα!

      Διαγραφή
  5. να ψήσεις κουλουράκια και μελομακάρονα, να δεις πότε θα έρθουν :)
    καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η νέα χρονιά πάντως ήρθε κι ήδη μετρά τα πρώτα της 24ωρα!

    Ας κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας να έρθουν και τα επόμενα Χριστούγεννα φωτισμένα, ευτυχισμένα και χαρούμενα!

    Καλή χρονιά, με υγεία, χαρά, δύναμη και δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή