Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί.

Ή, μάλλον, τους βάλαμε.

Τι; Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί - Νίκος Ξυλούρης
Δεν ξέρω αν φταίει ότι μεγάλωσα με Καλαβρυτινιά γιαγιά και τα καλοκαίρια, όταν καθόμασταν στην αυλή, δε μου έλεγε ιστορίες με λύκους και γουρούνια, αλλά από το Ολοκαύτωμα. Από τις στιγμές που η μάνα της την "έραβε", αυτήν και τα αδέλφια της, μέσα σε ένα στρώμα -γιατί δεν είχε αλλού να τα κρύψει και έξω από την πόρτα στέκονταν γερμανικός στρατός. Από τις στιγμές που καιγόταν το σπίτι της. Από τις στιγμές που, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα παιδιά και γυναίκες, κλεισμένοι στο δημοτικό σχολείο, άρχισε να μυρίζει πυρίτιδα, μπαρούτι. Από τις στιγμές που, μετά τη σφαγή των ανδρών, περπατώντας στο δρόμο έχασε τα παπούτσια της ανάμεσα στους σωρούς των πτωμάτων.
Δεν ξέρω αν φταίει που έμαθα, από πολύ μικρή, να μη χωρίζω τους ανθρώπους σε εθνικότητες, σε φυλές, σε έγχρωμους και λευκούς, σε ομόθρησκους και αλλόθρησκους, σε ομοϊδεάτες και μη. 
Δεν ξέρω αν φταίει που ανήκω στη "γενιά του Αλέξη"· σε όλους αυτούς που "φάγαμε" το πρώτο μας  δακρυγόνο στα δεκαπέντε, σε κάποια μαθητική πορεία εκείνου του Δεκέμβρη και συνειδητοποιήσαμε, κάπου ανάμεσα στο "τσούξιμο", στο βήχα, σε πνεύμονες που είχαν πάρει φωτιά και σε κομμένες ανάσες, ότι η αβυσσαλέα επιθυμία για εξουσία είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνη.
Δεν ξέρω τι φταίει. Τι φταίει και το έχω πάρει τόσο "βαριά".

Και δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω· να ντραπώ ή να θυμώσω· που σήμερα, εν έτει 2012, διανοούμαστε να κάνουμε λόγο για φασισμό, για Dachau και για Auschwitz, για επαναφορά της θανατικής ποινής, για δελτία πληρωμής από την Κ.Υ.Π, για ναζιστικούς χαιρετισμούς, για "Φυλές", για σύνορα, για ναρκοπέδια, για Hitler και Παπαδόπουλους.

Κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ληστείες, παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Κατηγορούμενοι για ξυλοδαρμούς και δολοφονικές επιθέσεις. Νταβατζήδες. Έμποροι ναρκωτικών. Παιδεραστές. Δολοφόνοι. Τσιράκια του Παπαδόπουλου. Νοσταλγοί του Μεταξά. Ένθερμοι υποστηρικτές της ευγονικής, των "φούρνων", των θαλάμων αερίων.
Όλοι η creme de la creme στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στρατόκαβλοι που προσπαθούν να καλύψουν το κενό ανάμεσα στα πόδια τους με όπλα, μαχαίρια, ιδεολογήματα, ψευτο-πατριωτισμούς και ξυρισμένα κεφάλια. Αν δεν ήταν επικίνδυνοι θα ήταν, σίγουρα, γελοίοι.

Τάζουν και υπόσχονται. Κάνουν αγαθοεργίες. Βοηθούν τους γέρους και τους ανήμπορους. Προασπίζονται τα δίκαια των εργατών και των ανέργων. Προσφέρουν κοινωνικό έργο -αλλά μόνο σε Έλληνες· γιατί κάποιος τους είπε ότι άνθρωπος σημαίνει Έλληνας, οι υπόλοιποι είναι απλά υπάρξεις. -Αλήθεια, οι ίδιοι πρέπει να θεωρούμε ότι συγκαταλέγονται στη κατηγορία των "ανθρώπων";-
Δε θέλουν, λένε, παχυλούς μισθούς και πολυτέλειες. Θα αρκεστούν σε έναν μισθό ανάλογο ενός αξιωματικού του στρατού (γιατί άραγε;) και το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει είτε στο κόμμα (το Κ.Κ το έχει εφαρμόσει δεκαετίες τώρα), είτε σε κοινωνική προσφορά. Θα οργανώνουν, λέει, συσσίτια -για Έλληνες- και θα παρέχουν βοήθεια, ένδυση, παιχνίδια.
(Η λέξη "παιχνίδια", "παιδί", μου μοιάζουν τόσο ξένες όταν προφέρονται από στόματα που 'ναι τοποθετημένα πάνω σε ξυρισμένα κεφάλια, με μάτια σα δυο μικρές σχισμές από το μίσος και από κάτω, στο πέτο του μπλε σακακιού να δεσπόζει μία καρφίτσα-σβάστικα -ή μάλλον, μαίανδρος· μου ακούγονται σα βρισιά ή σα να φτύνουν.)

Και ο Ξυλούρης, χρόνια πριν, αναφερόμενος σε -μία άλλη- χούντα, τραγουδούσε πως "Μοιράσαν δώρα οι οχτροί και 'μεις γελούσαμε σαν τα παιδιά...". Και δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση.
Ή σύμπτωμα.
Μ.

22 σχόλια:

  1. Πίστεψε με ο Μεταξάς ήταν καλύτερος από όλους τους σημερινούς και σου μιλάει ιστορικός!!Η αντίσταση στους Ιταλούς είναι δικό του κατόρθωμα και επιπλέον πολλά από αυτά που καταργούνται(ασφάλιση,περίθαλψη,εργατική προστασία κτλ) δικά του δημιουργήματα είναι!!Εσωτερικός δικτάτωρ αλλά έκανε καλό εν αντιθέσει με τη Χούντα τη τελευταία που οδήγησε την Κύπρο στη διχοτόμηση και τους σημερινούς "Δημοκράτες" που μας έκαναν να ξαναγλύφουμε τη γερμανική μπότα για να ζήσουμε!!

    Όσο για τη Χρυσή Αυγή ελπίζω να ξεφουσκώσουν σήμερα!!Όπως είχε πει και ο Γιανναράς ο εθνικισμός είναι ο θάνατος του Ελληνισμού και αυτοί σκοτώνουν αυτό που υποτίθεται ζητούν!!Τραγικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου, αλλά δεν είναι υπερβολή στο όνομα των όσων, ενδεχομένως, προσέφερε να "ξεχνάμε" ότι ήταν δικτάτορας; Το "όχι", σίγουρα, είναι τεράστιας αξίας, αλλά προσωπικά αμφιβάλλω κατά πόσο το έκανε από φιλοπατρισμό ή για να μη χάσει το "τσιφλίκι" του. Και πάντως το ότι ήταν καλύτερος από τον Παπαδόπουλο ή τον Παττακό δε σημαίνει ότι ήταν και "καλός".
      Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για το θέμα της "προσφοράς", και για να είμαστε δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην επταετία τα ταμεία του κράτους ήταν γεμάτα. Είναι, άλλωστε, γνωστή τακτική των απολυταρχικών καθεστώτων να "μπουκώνουν" τα στόματα των πολιτών, για να μην μπορούν να φωνάξουν.

      Όσο για την Χ.Α, όσι κι αν θέλω να ελπίζω κι εγώ ότι θα ξεφουσκώσει, δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει σύντομα στις παλιές καλές εποχές του 0.2%.

      Διαγραφή
    2. Αν ήταν να μη χάσει το τσιφλίκι του θα πήγαινε με τους Ιταλούς!!Μη ξεχνάς πως κανείς δεν περίμενε τη νίκη άρα ήταν σίγουρο ότι θα χάσει τη θέση του!!Για τους λόγους σε οδηγώ στην συνέντευξη του στους εκδότες των εφημερίδων την 30η Οκτωβρίου!!

      Εκείνη την εποχή τα αυταρχικά καθεστώτα ήταν η μόδα!!Η δημοκρατία αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την κρίση και έπεφτε!!Ακόμα και ο φασισμός ήταν προοδευτικό κίνημα για την εποχή αλλά εμείς το βλέπουμε μόνο από το αποτέλεσμα!!!Κάθε ένας τον κρίνουμε με βάση την εποχή του και τα αποτελέσματα του και όχι με βάση τη δική μας εποχή γιατί τότε χάνουμε άσκοπα το καιρό μας!!Ο Μεταξάς έκανε σημαντικό έργο,οι Χουντικοί παρέδωσαν μια χώρα σε κρίση με τους Τούρκους στην μισή Κύπρο και τη χώρα στα πρόθυρα πολέμου!!!Άρα καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν διακρίσεις και σε αυτό το θέμα!!!
      Ήταν αυταρχικά καθεστώτα και όχι απολυταρχικά!!Προϋποθετουν κυριαρχία του Μονάρχη απόλυτη!!
      Μη βάζεις στις κρισεις σου καμία ιδεολογία μέσα γιατί θα αποτύχεις σε όποια κρίση εκφράζεις!!

      Ίσως αλλά το ζήτημα είναι να εξουδετερωθει ιδεολογικά!!Αν κερδιθεί εκεί το ζήτημα τότε όλα θα πάρουν το δρόμο τους!!

      Διαγραφή
    3. Ασφαλώς και δεν μπορώ να τον κρίνω "αντικειμενικά", ήταν δικτάτορας και αυτό δεν μπορώ να μην το λάβω υπ' όψιν.
      Και όχι, δε θεωρώ το φασισμό "προοδευτικό καθεστώς", είτε μιλάμε για τη δεκαετία του '30, του '40 ή οποτεδήποτε. Ένα καθεστώς που επιβάλλει σκοταδισμό, καλλιεργεί τον τρόμο, υποβαθμίζει την παιδεία, καταργεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά την ίδια τη φύση του ανθρώπου, δεν μπορεί να είναι προοδευτικό.
      Τι το προοδευτικό μπορεί να κρύβει ένα "κίνημα" ή μία "ιδεολογία" (αν μπορεί κανείς να τη βαφτήσει ιδεολογία) που βασίζεται στα πιο ζωόδη ένστικτα του ανθρώπου;

      Διαγραφή
  2. Ο μόνος λόγος που η χούντα του Μεταξά δεν "τα βρήκε" με Μουσολίνι και Χίτλερ (πέρα από τον πρώτο και κύριο της πίεσης του λαού από κάτω) ήταν ότι ήδη βρισκόταν δέσμιος αγγλικών συμφερόντων και οι Άγγλοι είχαν άλλα σχέδια αντιπαραθετικά με τις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από αυτά που ο λαός κατάκτησε κατά τη διάρκεια της χούντας του Μεταξά, να θυμόμαστε και αυτά που στερήθηκε- όσα δηλαδή κάθε χούντα που "σέβεται τον εαυτό της" φροντίζει να στερεί από τον εχθρό λαό.

    Κατά τα άλλα συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ μαζί σου!!Τα ελληνικά σμυφέροντα ήταν κοινά με τα αγγλικά και συνέπλεαν από την εποχή του Τρικούπη!!Ο Μεταξάς ήταν ρεαλιστής και επιπλέον παρά τη κοινή πεποίθηση δεν είχες κοινές ιδεολογικές πεποιθήσεις με το Μουσολίνι κια τον Χίτλερ αλλά εξέφραζε το γερμανόφιλο Κωνσταντινισμό του Α Π.π!!
      Μια δικτατορία μπορεί να είναι κοινωνική επιλογή να θυμήσω και όχι εξ αρχής αντιθετική!!Η μόνη αντίδραση στο Μεταξά ήταν η Κρήτη όχι τόσο για την υποστήριξη της δημοκρατίας αλλά διότι οι κρητικοί αντιπαθούσαν έντονα τη μοναρχία και το Μεταξά που στο Διχασμό ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο!!

      Διαγραφή
  3. ο μονος τροπος για να εμποδισουμε τη λεηλασια της ζωης και της ψυχης μας ειναι ν'αντισταθουμε σ'αυτην την λεηλασια...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Ξυλούρης, χρόνια πριν, αναφερόμενος σε -μία άλλη- χούντα, τραγουδούσε πως "Μοιράσαν δώρα οι οχτροί και 'μεις γελούσαμε σαν τα παιδιά...". Και δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση.
    Ή σύμπτωμα.

    ^απίστευτο αυτό το κομμάτι. Και αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία τα λες... το τέλος μου άρεσε ιδιαίτερα... :)
    Καλώς σε βρήκα!
    Όμορφο ιστολόγιο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mεγάλη κουβέντα η "χούντα"
    Πάντα έλεγα σε αυτούς που παρομοιάζουν την κατάσταση με χούντα ότι υπερβάλλουν.Και μάλιστα πολύ!Τώρα ίσως έχω αλλάξει γνώμη...
    Αλλά αν το σκεφτείς παίζονται τόσο χοντρά παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας που ίσως η λέξη "χούντα" να είναι το λιγότερο..


    Καλημέρα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Πάντα θεωρούσα υπερβολικό το χαρακτηρισμό "χούντα" για τη σημερινή κατάσταση, κι ας είναι φανερό ότι ούτε δημοκρατία έχουμε.
      Αλλά νομίζω, έπρεπε να δούμε το Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και τα άλλα τα παιδιά, να δίνουν στρατιωτικά παρραγέλματα, να "ζητούν" την επαναφορά της θανατικής ποινής και να υποστηρίζουν ότι ο Χίτλερ είναι ένα πρόσωπο που θα το κρίνει η ιδτορία εν καιρώ, για να νιώσουμε τι σημαίνει εθνικοσοσιαλισμός και δικτατορία.

      Καλησπέρες!(:

      Διαγραφή
  7. Φταίει που στις μέρες μας δεχόμαστε να καταπίνουμε τα παράλογα σαν λογικά. Κάποιοι δεν το αντέχουν(ευτυχώς)κι αντιδρούν. Από αυτούς και μόνο μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, όμως, αυτοί οι κάποιοι είναι εξευτελιστικά λίγοι, δυστυχώς...
      Καλή σου νύχτα!

      Διαγραφή
  8. ΠΕΣ ΤΑ! Άντε γιατί πάμε πίσω σε αυτή τη χώρα αντί να κοιτάμε μπροστά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, ανασύρουμε κινήματα, ιδέες και ιδεολογήματα από το παρελθόν και δεν μας προκαλεί την παραμιρκή αίσθηση...

      Διαγραφή
  9. Η νεότερη Ιστορία μας έχει πολλά παραδείγματα που θα πρέπει να μας παραδεισγματίζουν. Στις μέρες μας, εκ του ασφαλούς και με δεδομένη την ελευθερία του λόγου, καταφεύγουμε σε αυθαίρετα ιδεολογήματα και ανιστόρητες επισημάνσεις που συσκωτίζουν την πραγματικότητα, διαστρευλώνουν την αλήθεια και τελικά αποπροσανατολίζουν με το θράσσος και την επιμονή τους. Αν μου επιτρέπεται μια παρέμβαση, θα έλεγα ότι η ζωή είναι μπροστά κι αντί να μεμψιμοιρούμε για το αβέβαιο και σκοτεινό αύριο, ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι να διορθώσουμε σιγά - σιγά κι οργανωμένα τα κακώς κείμενα του σήμερα. 'Ισως τότε να μπορούμε να δούμε καλύτερα το αύριο γιατί όντως θα υπάρχει... Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή